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Communication with Game Officials

All personnel on the playing field are volunteers and deserve each other’s respect.  There may, of course, be times when people of good will disagree with one another.  If you disagree with a call made on the field during a game, here are guidelines on how that situation should be handled.

Make sure you have ‘Time’

When requesting ‘Time’, please make sure your request has been granted before continuing.  Since ‘Time’ cannot be granted until all play, or possible play, has ended, you must wait for a game official to grant the request.
Only the Manager may discuss a call with the umpires

The manager is the only one with the authority to discuss a call with an umpire.  Assistant coaches and players must understand that getting involved in this discussion without invitation to do so by an umpire is not permitted.
Speak only with the umpire whose call you are discussing
Rule 9.02c says that no umpire may over-rule another umpire – ever! – so please don’t ask them to.  If the umpire you’re questioning wants help from another game official, he’ll request it.  If not, the conversation is over.
Do not argue judgment calls

Arguing judgment calls is not permitted.  This includes, but is not limited to, whether a pitch was a strike or ball, a player out or safe, a batted ball fair or foul, or a fly ball caught or not caught.  The farthest you can go along these lines when dealing with an issue other than balls and strikes (which you do not question) is to respectfully request that the umpire ask for help from another game official.  You would do this only if you believed the umpire who made the call was unable to see a critical aspect of the play.  (fielder pulled their foot from a base; result of a ‘swipe-tag’, etc…)  If the umpire you’re speaking with refuses that request, the conversation is over.  Reasonable discussions about the rules and the proper application thereof are always permitted.
Protest immediately, or accept the decision and move on

If, after all conversation has ended, you still strongly disagree with the decision made by the officiating crew, it is your right to protest the game if that protest is based upon a rules interpretation.  That protest should (and in many cases, must) be lodged immediately, prior to the next pitch or play.  If you are not going to protest, please accept the decision and move on.  (That means - Stop talking about it!)
And, remember – all of this takes place in front of the children we have all promised to lead and support.  Emotions may run high during a game, but setting a good example on how to deal with issues like this is part of the job you signed up for!
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